دکتـر الهـه مهـرمـنش  دکتـری روانشنـاسی سلامــت

همدلی

تعریف همدلی:

همدلی، درک احساس و فهم تجربه ی حسی دیگران، با توانایی دید از نگاه آن ها و قرار دادن خود در جایگاه آن هاست. وقتی موضوع همدلی مطرح می‌ شود، منظور ما همان دیدن نیمه خالی لیوان است. همدلی یعنی این که بفهمید طرف مقابل از چه چیزی در رنج است؛ چه مسئله‌ای او را نارحت می‌ کند و چطور می‌توانید خود را جای او بگذارید و احساس او را درک کنید. همدلی رابطه  ی شما را با دیگران مستحکم تر می‌ کند؛ اجازه می‌دهد آن‌ها را درک کنید و آن‌ ها نیز شما را بفهمند.

همدلی کردن یعنی شناخت احساسات و هیجانات دیگران و دیدن دنیا از دریچه  ی چشم آن ‌ها. این تجربه می‌تواند تجربه احساساتی با کیفیتی مشابه باشد (مثلاً تجربه احساس ناراحتی زمانی که دیگری ناراحت است)؛ یا می‌تواند واکنشی به موقعیتی باشد که دیگری در آن قرار دارد (مثلاً تجربه ی احساس شفقت و دل سوزی بخاطر احساس ناراحتی و اندوه دیگری).

همدلی یکی از مهم ترین مهارت های هوش اجتماعی، و پل ارتباطی ما با دیگران است. همدلی باعث می شود که بتوانیم عقاید مختلف را بپذیریم و درک کنیم و رفتار های خود را متناسب با شخصیت افراد و موقعیت انتخاب کنیم. اگر در روابط خود همدلی نداشته باشیم، حس نا امنی و بی اعتمادی را به دیگران منتقل می کنیم، هم چنین باعث تشدید و افزایش تعارضات در روابط مان می شویم.

همدلی با همدردی یا دلسوزی تفاوت دارد. همدلی بیشتر به این معنی است که، با کسی، چیزی را احساس کنیم، نه این که برای کسی احساسی (مانند دلسوزی) داشته باشیم. واژه ی همدلی به دو مفهوم اصلی اشاره می ‌کند. نخستین مفهوم در بردارنده ی فرآیند شناخت و نگاه کردن از زاویه ی دید دیگری است. یعنی تصور کردن افکار و احساسات او و هر چیزی که چنین رفتاری را در او تحریک می‌ کند. مفهوم دوم، عبارت است از تجربه کردن یک واکنش عاطفی در همان موقعیتی که دیگری در آن قرار دارد.

افراد خودشیفته و سایکوپت (ضد اجتماعی) از همدلی بویی نبرده اند. این افراد چیزی فراتر از دیدگاه ها و نیازهای خود را نمی‌توانند ببینند. سیاست مدارانی که با بی‌ تفاوتی، احساسات مردم و ملتی که آن ها را انتخاب کردند را نادیده می‌گیرند، هم فاقد همدلی هستند.

صرف نظر از نشان دادن خطرات قابل توجه فقدان همدلی، باید بدانیم که روابط روزانه ی ما به توانایی ما در نگاه کردن از زاویه  ی دید دیگران و درک کردن و فهمیدن آن ها وابسته است. سهیم شدن در احساسات دیگران نیز انسان ‌ها را با یک دیگر نزدیک و یگانه می‌کند. ما اغلب به صورت آگاهانه از مهارت‌ های نگاه کردن و مشاهده کردن مسائل از زاویه ی دید دیگران، استفاده می‌کنیم تا به درک بهتری از موقعیت آن ها دست یابیم.

چطور می‌توانیم همدلی را افزایش دهیم ؟

۱- خود را در موقعیت فرد مقابل تصور کنید.

۲- از تجربه‌های شخصی خود استفاده کنید.

۳- در عصبانیت به خودتان وقت بیشتری بدهید.

۴- سریع قضاوت نکنید .

۵- گوش دهید .

۶- نسبت به هیجانات بی تفاوت نباشید.

۷- دیگران را تشویق و تقویت کنید .

۸- ماجرا را از زاویه  ی دید طرف مقابل ببینید.

گروه مطالب: 

  آدرس مطب  :

 

  خیابان شریعتی - ابتدای خیابان دستگردی(ظفر)،ساختمان پزشکان سبز،پ۷ ،طبقه دوم واحد ۷

  

 

 

   تلفن :۲۲۶۳۹۳۴۱-۰۲۱

   همراه : ۰۹۱۹۵۰۸۹۴۵۶

تهران شریعتی ابتدای خیابان ظفر ساختمان سبز پلاک ۷ طبقه دوم واحد ۲